Publicerad den Lämna en kommentar

Kolkraft en långt större klimatbov än din Mustang

Våra personbilar belastar miljön, framförallt bilar med stora motorer som t. ex. våra kära Mustanger. Det är något jag faktiskt har skänkt mer än en tanke nu när vi dagligen nås av rapporter om hur våra utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet. Givetvis är det något som vi bilägare skall få betala för, jag tycker det är positivt med högt pris på bensin som gör att bilåkandet minskar. Jag tycker det är rättvist, och har inga problem att betala några extra kronor för min hobby. Bensinpriset är inte en så stor kostnad om man jämför med hur mycket pengar jag lägger på bilen.

Jag tycker framförallt att det är djupt tragiskt att vi har en politik som gör att man av ekonomiska skäl överväger att ta bilen eller flyget framför att ta tåg. Jag kollade precis i detta nu vad SJ skall ha för en resa till Stockholm: 700 kr. Enligt Eniros karttjänst är det en körsträcka på ca 40 mil, 700 kr för 40 mil är en kostnad på 17.5 kr milen. Kanske är detta någon krona billigare än att ta bilen om man räknar med försäkring, värdeminskning osv osv MEN vem tänker på försäkringskostnad som redan är betald, skatt och värdeminskning och andra långsiktiga kostnader när man vill ta sig till Stockholm?!?! Väldigt få skulle jag vilja påstå, och oavsett om man tänker på det eller inte så är prisskillnaden väldigt liten. Det är helt åt h-e att det överhuvudtaget skall vara ett ekonomiskt gångbart alternativ att åka ensam i en bil kontra tåg om vi skall få rätsida på det här.

Nu till kolkraften, i SVT:s "Uppdrag granskning" visades ett utmärkt reportage om boskapsuppfödningens miljöpåverkan. Om detta reportage har Lasse Swärd skrivit på DN. I sitt reportage skriver han att citat: Sveriges 4,2 miljoner bilar släpper ut 12 miljoner ton koldioxid per år. Ökningen i världen mellan 2003 och 2004 var 1,3 miljarder ton. Det innebar 3,5 miljoner ton – per dag! Om vi så skrotade alla våra bilar skulle effekten globalt försvinna efter mindre än fyra dagar.

Dessa siffror ger i alla fall mig lite mindre dåligt samvete för att jag kör min bensintörstiga Mustang några hundra mil per år. Precis som Lasse säger i sitt reportage så görs transportsektorn ständigt skyldig till ont som händer med miljön. Det känns skönt för mig som är bilentusiast att så inte riktigt är fallet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *